Livar country style ribs op de BBQ

Met gepofte aardappel en koolsalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

Vleesrib en marinade
4 x vleesrib
650 gr soja
250 gr bruine basterd suiker
15 gr korianderpoeder
10 gr zout
Sap van 3 limoenen
100 gr appelstroop
100 gr notenolie
3 teentjes knoflook

Gepofte aardappel
4 grote aardappelen
200 gr roomboter
Olijfolie
Enkele takjes verse tijm
Enkele takjes verse rozemarijn
Enkele takjes verse oregano
1 teentje knoflook
Peper en zout

Koolsalade
200 gr gesneden witte kool of spitskool
150 gr geraspte wortel
1 ui (fijn gesneden)
75 ml azijn
75 gr suiker
50 ml notenolie
2 theelepels zout
Peper

Benodigdheden
Keukenmachine
4 stukjes (10x10 cm) aluminiumfolie

Voorbereiding
Hak de knoflookteentjes fijn en pers het sap uit de limoenen. Voeg bij het limoensap en de knoflookteentje de overige ingrediënten toe. Meng het samen tot een marinade en wrijf het vlees er goed mee in. Laat het vlees vervolgens 24 uur rusten in de koelkast. 

Bereiding vleesrib
Zorg dat de BBQ goed warm is. Gaar het vlees op een tempratuur van 100 graden. Het vlees is op zijn best wanneer het zal loslaten van het bot, dit duurt naar verwachting ongeveer 7 uur. Let op dit is afhankelijk van de grootte van het vlees.

Bereiding gepofte aardappel
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en maak hiermee een kruidenboter. Pureer/haksel de roomboter samen met de verse kruidenblaadjes, de knoflook en een beetje peper en zout.

Was de aardappelen goed af, laat de schil er omheen. Snij vervolgens de aardappel tot ¾ in de lengte en breedte door (aardappel blijft onderaan aan elkaar). Vul de sneden met een beetje kruidenboter. Pak de aluminiumfolie, doe hier in het midden een druppel olijfolie op en plaats hierop de aardappel met de gesneden zijde naar boven. Vouw vervolgens de aluminiumfolie dicht.

Verwarm de aardappeltjes in de aluminiumfolie op de BBQ gedurende 1 uur samen met het vlees. Laat bij voorkeur, nadat het vlees klaar is, de BBQ op een hogere temperatuur komen om de aardappels wat extra warmte te geven.

Bereiding koolsalade
Maak een mengsel van de azijn, suiker, notenolie, peper en zout. Breng dit vervolgens aan de kook en giet het daarna over de kool en geraspte wortel uit. Even omscheppen en uw salade is klaar.

Serveren
Serveer de vleesrib op een bord of plank, leg de aardappel in aluminiumfolie erbij. Maak van de koolsalade een mooi bolletje en leg dit naast het vlees en de aardappel.

Het restant van de kruidenboter kan ook gebruikt worden als 'saus' bij de spareribs.


Terug naar het overzicht
Smakelijk eten
met Livar vlees!